Eettistä liharuokaa, karitsaa?

Jep, mainitsin juuri sanat ”eettinen”, ”liharuoka” ja ”karitsa” samassa virkkeessä.

”Eettisessä ruuanlaitossa pyritään käyttämään raaka-aineita, joiden ilmastovaikutukset ovat pieniä, ja joiden valmistukseen ei liity ihmisten tai eläinten oikeuksien laiminlyöntiä.”

Lainaus on Eettisen kaupan puolesta ry:n kouluttajan Anna Härrin haastattelusta, joka löytyy täältä.

Kävimme viime syksynä rapsuttelemassa lampaita ja muita eläimiä silloisessa  naapurikylässämme, Väänälän tilalla. Kun tuntee isäntäperheen vuosien ajalta, voi vakuuttaa, että eläimistä pidetään hyvää huolta. Tilat ovat käsittämättömän siistit, eläimillä tilaa ja virikkeitä.

On karu fakta, että jotkut ihmiset (ainakin vuonna 2015) syövät eläimiä. Ehkä rapsutimme juuri sitä karitsaa, jonka tilan isäntä toi tammikuussa muovipussissa meille kotiin ja joka heilahti pakastearkun uumeniin. Nähdäkseni juuri tämän lampaan tuotannossa suurin ympäristöongelma tulee siitä, että Etelä-Savon alueella ei ole lampaanlihalle teurastamoa vaan eläimet pitää ajeluttaa lähes parin sadan kilometrin päähän teurastamolle ja roundailla paloina takaisin. Itselleni tulee kuitenkin hyvä mieli, kun tiedän eläimen voineen hyvin elämänsä, vaikkakin se eli vain tullakseen syödyksi. Lisäksi saan hyvän mielen, kun tiedän eläimen ravinnon olleen puhdasta, maantietä on kulutettu mahdollisimman vähän, liha on hyvälaatuista ja tuoretta ja tiedän maksaneeni siitä hyvän hinnan suoraan niille ihmisille, jotka ovat tehneet työn sen tuottamiseen.

Eilisen iltauutisissa vierailtiin Väänälän tilalla. Uutiset löytyvät Yle Areenasta 29 päivää julkaisusta eteenpäin. Lampureiden toivotaan tasoittavan tuotantoa vuoden kierrosta välittämättä. En oikein ymmärrä tuota ajatusta. Minusta on etuoikeus, että voin vierailla tilalla hakemassa ruokani ja käyttää ruokaa pakastimesta. Pakastamisessa ja pakkausten sisällössä voi kysyä apua tuottajalta. Itse avasin toisen kyljyspakkauksen heti, paistoin yhden ja pakastin loput kahden kyljyksen erissä pakastepusseissa. Lähtötilanne seuraavaan reseptiin näytti tammikuussa tälle:

karitsan puolikas

Hyvän mielen lammaspihvit ja tuhti salaatti

Varaa 2 pihviä normaaliruokaiselle lihansyöjälle

Paahdetut (eli paistetut) kasvikset:

Porkkanoita

Lanttu

Sipulia

Valkosipulia

Öljyä

Suolaa

Hunajaa

Salaattipohja:

Rapeaa salaattia

Versoja, esimerkiksi hernettä ja vesikrassia

Kurkkua

Suippopaprikaa

Ripsaus suolaa, mielellään myllystä

Balsamicoa

Lisäksi erillisiin kuppeihin:

Rouhittua mantelia ja cashew-pähkinää

Hampun siemeniä

Tomaattilohkoja

Keitettyjä kananmunia

Parmesania

  • Ota pihvit sulamaan. Jos on vähän kiirus, pistä tiskialtaaseen lämmintä vettä ja lihat vakuumeissaan sinne. Tuollainen litusta vakuumi vaatii vedessä noin 40 minuuttia sulamisaikaa. Loput kohmeet voi huuhtoa lämpimällä vedellä, jos aika ei riitä…
  • Lämmitä uuni 225 asteeseen. Paloittele lanttu (ja porkkana) noin 1,5cm*1,5cm paloiksi, muista leikata kuori pois. Lohko sipulit, kuori valkosipuli ja kynnet, mutta jätä kynnet kokonaisiksi. Jos käytät jostain syystä pakastettuja baby-porkkanoita, kuten itse tein (miksi?!?), lisää ne pellille jäisinä. Kaada päälle öljyä. Määrä on hyvä, kun saat sekoitettua öljyn kasviksiin niin, että ne kiiltävät. Ripottele päälle suolaa ja valuttele hunajaa sekaan oman maun mukaan, sekoita ja levitä suht tasaisesti pellille. Uuniin noin 40 minuutiksi.
  • Laita kananmunat tulemaan. Ne saavat seistä keitettyinä kattilassaan kylmässä vedessä siihen asti, kun pääsevät käyttöön.
  • Tee salaattipohja. En ota kantaa, onko parempi käyttää kotimaisia kasvihuonevihanneksia vai ulkomailta tuotuja. Jos omalla ikkunallasi kasvaa versoja, korvaa niillä koko salaatti tai laita muita vain suutuntumaksi. Ripota kuitenkin päälle vähän suolaa ja balsamicoa. Jätin tästä öljyn pois, ettei mene läträämiseksi.
  • Rouhi mantelit ja pähkinät isolla veitsellä vähän pienemmiksi. Varaa manteleita ja pähkinöitä yhteensä noin kourallinen jokaiselle, joka ei syö pihviä. Hampun siemeniä toinen kourallinen.
  • Lohko tomaatit, kaada päälle liraus hyvää oliiviöljyä, lisää hippunen suolaa ja ripaus sokeria. Sekoita.
  • Paloittele kananmunat. Kuoret irtoavat siististi, kun kananmunat ovat reilun viikon vanhoja ja upotat ne kylmään veteen heti hellalta nostettuasi.
  • Leikkele parmesanista suikaleita, murskaa niitä joko valmiiksi tai käsissä salaattiin laittessasi. Liian pieni silppu tai raaste ei tunnu suussa ja sotkeutuu kaikkiin muihin ruoka-aineisiin, tehden niistä ehkä kitkeriä ja salaatista yksitoikkoista.
  • Kuumenna hyvä pannu niin kuumaksi, että voi ruskistuu. Kuivaa pihvit talouspaperilla ennen pannulle laittoa. Ota viereen valmiiksi reilu pala foliota. Paista 2-4 pihviä kerrallaan, kunnes reuna on ruskeahko lähes puoliväliin (noin 2min) ja käännä. Nosta pihvi foliolle, kun koko reuna on ruskea. Ripota molemmille puolille suolaa (ilmeisesti myös pippuri on lähes pakollinen) ja taita folio kääreeksi. Varo paistamasta karitsaa liikaa! Pihvien paisto vaatii harjoittelua ja tarkkaavaisuutta. Jokainen levy, pannu ja pihvi on vähän erilainen. Mitään ydinfysiikkaa homma ei kuitenkaan ole, onnistuu jopa kasvissyöjältä. 😉
  • Ja sitten pöytään! Alkupalaksi käy esimerkiksi siivu Jaloviinaa ja ruokajuomaksi vaikka tavallinen suomalainen keskiolut. Tai ei sen alkoholin niin väliä, kotimainen maito tai puhdas kraanavesi on ihan yhtä hyvä.

karitsaa ja tuhti salaatti

Näillä eväillä jaksaakin vaikka lähteä baariin. Maalaistunnelmissa sinnekin:

reiskat ja villasukat

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Eettistä liharuokaa, karitsaa?

  1. Paluuviite: Ärsyttävää terveysintoilua | Selviytymistarina

  2. Paluuviite: Pesupähkinöillä pyykkääminen | Selviytymistarina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Lapsinäkökulma

Lapsinäkökulmaisen tutkimuksen tekijöiden matkoja yhteiskunnassa ja ajatuksissa.

Meanwhile in Longfield..

Matkailu & Kotoilu & Ruoka

Let Me Go Organic - Luomublogi

Luomua elämäntavaksi

Uusi Kuu

Ihan tavallisesta elämästä

Kotivinkki - Olga Temonen

Ihan tavallisesta elämästä

%d bloggers like this: