(Pitkän) parisuhteen ”salat”

500 lukijaa täyttyi. Ohhoh. Hämmentävää ja mukavaa! Blogini tilastot kertovat, että kannattaa kirjoittaa asiaa ja mielipiteitä, koska ne näyttävät kiinnostavan selkeästi ”hömppää” enemmän. Otan mielelläni vastaan kommentteja, puolesta ja vastaan, joko kommenttiboksiin tai sähköpostilla!

Parisuhteen salat

Meillä tavallaan riideltiin toissapäivänä. Aloin miettimään parisuhdetta. Miksi meillä tavallaan riidellään? (Olihan tämä jo toinen kerta vuoden sisällä. :P) Miksi meillä ei riidellä silleen oikeasti, kunnolla? Puolta minuuttia ja/tai viittä virkettä enempää. Mitä suhteessamme on hyvää? Miksi kaikessa ärsyttävyydessään tuo mies on maailman paras kumppani minulle.

Veikkaisin, että jokaisen parisuhteen konfliktit toistavat itseään. Niihin ajaudutaan aina samoista syistä, usein niissä toistuvat samat aiheet (toivottavasti erilaisesti ilmentyen) ja ne noudattavat yleensä samaa kaavaa. Luulen, että pitkän tai ainakin hyvän suhteen tärkein asia on se, että riitely on turhaa. Pidän tärkeänä, että molemmat ovat riitelijöinä samanlaisia. Meillä välillä sanaillaan aika tiukastikin, mutta eipähän tarvitse riidellä. Ja sanailu koskee aina asiaa, ei toista ihmistä, joten siitä ei kumpikaan loukkaannu. Ei kaikesta tarvitse olla samaa mieltä, parisuhteessakaan. 

Kirjoitin muistikirjaani pääasioita, joita itse pidän parisuhteessa tärkeinä. En ole koskaan uskonut romanttiseen rakkauteen. Uskon siihen, että pitkä parisuhde on kiinni päättäiväisyydestä. Vuosia sitten keskustelimme harrastusporukalla aiheesta. Mieleen jäi vuosikymmeniä naimisissa olleen sosiaalityöntekijän kommentti. Asiakas oli valittanut, että heillä ei enää rakasteta, tilanne oli jatkunut kurjana jo kolme kuukautta. Hän oli vastannut, että kuule, kolmessakymmenessä vuodessa niin voi mennä kolme vuottakin. Ehkä alttarilla on väärin puhua tahtomisesta, lupaaminen voisi toimia paremmin.

 • Parisuhde on kuin kukkiva piikkilanka-aita. Piikit eli kurjat ajat pitää hyväksyä, ne kuuluvat asiaan. Ilman niitä aita ei olisi toimiva. Jos et näe kukkia, katso tarkemmin, ne ovat vasta nupuillaan. On tärkeää tietää (tai uskoa), että niitä on tulossa, jos niitä ei vielä näy.
 • Kaikki ihmiset eivät ole parisuhdeihmisiä. Hyväksy sekin, ehkä voit paremmin yksin?
 • Parisuhde on sosiaalista kanssakäymistä ja siihen pätee samat säännöt, kuin muihinkin ihmissuhteisiin.

 

 

KÄYTTÄYDY

Aina sanotaan, että toista pitää kunnioittaa ja arvostaa. Käyttäytyminen kertoo juuri siitä. Miksi käyttäytyminen kumppania kohtaan eroaisi käyttäytymisestä omia vanhempia, lapsia tai pomoa kohtaan? Lapsille opetetaan, että hiekkalaatikolla ei saa heittää hiekkaa toisen silmiin. Kumppanista tietää aivan varmasti, mikä häntä ärsyttää tai satuttaa. Ei siis tehdä niin.

 

 

NALKUTUS SEIS

Nalkutuksen virallinen määritelmä voisi olla epäkohdan toistaminen. Ennen kuin toistat samaa asiaa, mieti hyödyttääkö se vai onko oikeasti itsellesi helpompaa olla sanomatta. (Teininä tämä ärsytti äidissäni suunnattomasti. Kohta 15 vuotta parisuhteissa on saanut äitini näyttämään äärimmäisen fiksulta ja pitkäpinnaiselta.) Miksi ensimmäiset sanomiset eivät tehonneet, onko toistamisesta hyötyä? Miksi sanot asiasta? Onko se oikeasti niin tärkeää? Usein ajatus muuttuu tekoja helpommin. Sinun pitää muuttaa vain ajatteluasi, kumppanisi sekä ajatteluaan että tekemistään.

 

 

RYTMI, KAAVA, SÄÄNNÖNMUKAISUUS, RUTIINI

Tiedetyt asiat tuovat turvaa. Vaihtelu virkistää, mutta yllättävä muutos aiheuttaa aina hämmennyksen ja usein vastarintaa. (Eli jos perjantaisin syödään pitsaa ja katsotaan leffaa, muista ehdotella omaa menoasi kumppanille mahdollisimman ajoissa. Torstaina on myöhäistä, kun toinen on suunnitellut pitsaan täytteet ja valinnut leffaehdokkaansa.) Kun elämässä on tietty säännönmukaisuus, myös omien juttujen sisällyttäminen kalenteriin on helpompaa. Näin elämä tuntuu vapaammalle eikä niin ahdista. Oma aika ja yhteinen aika toteutuvat. Toiset tarvitsevat elämäänsä enemmän ja tarkempaa säännöllisyyttä kuin toiset. Tärkeää on, että sitä on molemmille sopivasti. Luin lähiaikoina jonkun artikkelin, jossa kehotettiin lisäämään myös seksi viikkorytmiin. Ettei unohdu. 😉

Itse koen meillä yhdeksi merkittävimmäksi asiaksi pääsiäisen. Se vietetään aina yhdessä anopin mökillä, sitä suunnitellaan ja siitä intoillaan jo tammikuussa. Tämä on niitä piikkilanka-aitamme kukkia, jotka ovat aina vastassa. Koska kyseinen asia toistuu vuosittain, se antaa merkitystä myös vuosien kierrolle. Tapahtumalla on siis raami (paikka, perhe, aika), mutta sen sisällä jokainen voi vapaasti liikkua. Miehillä on uusi vene, itse taidan lukea jotain mökiltä löytyvää kirjaa…

 

 

KESKUSTELEMINEN

Kaikkialla toitotetaan, että hyvässä parisuhteessa pitää keskustella asioista. Ja paskat, sanon minä! Varmin tapa saada aikaan riita turhista asioista on alkaa keskustella asioista, joista ei ole oikeasti tarve jauhaa. Silloin, kun on tarvetta keskustella, kannattaa asiaan suhtautua enemmänkin liikeneuvotteluna. Miksi aiheesta keskustellaan, mikä on ongelma ja mihin keskustelulla pyritään? Onko kantasi totuus vai vain mielipide? Keskustelu vaikeista asioista on vaikeaa. Oman kokemukseni mukaan vaikeista asioista kannattaa keskustella rinnakkain tai ”ohimennen” vaikka lenkillä. Jos istutaan vastakkain pöydän ääressä, on tilanne kuin kuulusteluissa tai liikeneuvottelussa, jossa edustetaan eri puolta. Nyt edustetaan samaa puolta.

 

 

YHDESSÄ OLEMINEN ON PÄÄTÖS

Eikä sitä kyseenalaisteta. Koskaan. Tosissaan. Yhdessä olemisen on oltava itsestäänselvyys.

 

Haluaisin hirmuisesti lukea seuraamieni bloggaajien eli Rillan, Emilian ja Marin ajatuksia asiasta! Olga on lähiaikoina kirjoittanut aiheesta Kotivinkin kampanjan mukana.

Mainokset

3 kommenttia artikkelissa “(Pitkän) parisuhteen ”salat”

 1. Kiitos tästä! Hienoja pohdintoja ja toista kunnioittavaa ajatusta. Olen itsekin onnellinen tahdottuani jatkaa avioliittoa tilanteessa, jossa olimme ”parhaita ystäviä” pitkään. Nyt kaikki on taas toisin… parisuhteellakin on omat vaiheensa ja kun siinä on vielä kaksi omia kehitysvaiheita läpikäyvää ihmistä omine henkilöhistorioineen on maltettava tahtoa, se kannattaa!!!

  Hyvää pääsiäistä sinulle

  Kati

  Tykkää

  • Hei Kati!
   Kiitos kommentista! Vaikeaa olisi olla pitkään samassa parisuhteessa, jos toinen ei olisi myös ystävä. 😉 On surullista, jos parisuhteessa ei saa omalla tavallaan läpikäydä omia kriisivaiheita ja muuttua ihmisenä. Siinähän se ystävyys ja päättäväisyys punnitaan. Onnea teille ja hyvää pääsiäistä sinnekin! 🙂
   Nanna

   Tykkää

 2. Paluuviite: Tästä lähdetään: Piha! | Selviytymistarina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Lapsinäkökulma

Lapsinäkökulmaisen tutkimuksen tekijöiden matkoja yhteiskunnassa ja ajatuksissa.

Meanwhile in Longfield..

Matkailu & Kotoilu & Ruoka

Let Me Go Organic - Luomublogi

Luomua elämäntavaksi

Uusi Kuu

Ihan tavallisesta elämästä

Frontpage

Ihan tavallisesta elämästä

%d bloggers like this: