Palanen politiikkaa, äänestämisestä tietenkin

Äänestämättä jättäminen on kuitenkin aina hölmö valinta sillä silloin on aivan turha nurista poliitikkojen tekemistä päätöksistä koska poliitikkojen toimintaan voi oikeasti vaikuttaa vain vaalien kautta.

Äänet on annettu ja laskettu. Lähes 1/3 jätti TAAS äänestämättä, voihan kehveli tuota yhteiskunnan pohjasakkaa… Ja sitten on vielä minä ja kaikki ne 16536, jotka emme kyenneet merkitsemään numeroita oikein siihen lippulappuseen!

Ei, numeron piirtäminen ei ole liian vaikeaa! (Kuten eräs nuori nainen arvosteli luuserijengiämme äänestyspaikan läheisyydessä.) 
Onneksi voin tyydyttää luovaa intoani ihan riittävästi piirtelemällä numeroita kotona piirustuspaperille. Mielestäni vain numeroiden osaamisen ilosta ei kannattaisi muidenkaan niitä äänestyslappuihin piirrellä… 

Oikein äänestäminen on vaikeaa. Entä, jos valitsen väärin? Eikö demokratiassa tärkeintä ole se, että toimii oikein itselleen. Että voi seistä niiden asioiden ja arvojen takana, joille äänensä antaa.

Olen kiinnostunut politiikasta ja melko perehtynyt valtiollisiin asioihin. 18-vuotiaana äänestin, koska en silloin vielä ymmärtänyt asioista yhtä paljon, kuin myöhemmissä vaaleissa. 
Näissäkin vaaleissa löysin arvojani vastaavan ehdokkaan. En allekirjoita minkään puolueen agendaa, eli en voi kannattaa niistä yhtäkään. En myöskään halua tukea äänelläni ketään muuta, kuin juuri sitä kyseistä henkilöä, jolle kannatukseni annan. En todellakaan! Suurin osa ehdokkaista oli nytkin sellaisia, joille olisin voinut antaa miinusäänen. Vieläpä ihan helposti.


Suurin motivaatio äänestämiseen tuntui monelle olevan maan ja maailman nykytilanne. En tiedä, mitä tällä hetkellä pitäisi tehdä ja mihin suuntaan maata pitäisi johtaa. Itse en siihen pystyisi, enkä ryhtyisi. Arvostan suuresti jokaista parista tuhannesta edustakuntavaaliehdokkaasta, jo pelkän siviilirohkeuden vuoksi. (Kiitos heille vaalien mahdollistamisesta omalta osaltaan!)

Sellaiselle, joka ei osaa valita ehdokastaan, myöskään vaalikoneet eivät aina auta. Ei ehdokkaiden vastausten takia, vaan omien vastausten puuttumisen. En myöskään osaa tukea ketään vain mielipiteiden perusteella, koska minulla itselläni ei tähän asiaan ole niitä. Mielestäni mielipiteet eivät muutenkaan riitä johtotehtävien hoitoon. Pidän toimintatapaa merkittävämpänä asiana. 


Äänestämällä tyhjää halusin kertoa, ettei ongelma ole äänestystavassa tai siinä, etten arvostaisi yleistä äänioikeutta. Olisin halunnut jotenkin ilmaista hyväksyntäni myös vaalijärjestelmän muutokseen. Vaaliliittojen poistaminen oli mielestäni edistysaskel! 

Media on taitava poimimaan televisioon vain ne ”mua ei kiinnosta” vastaukset, kun kysytään syytä äänestämättä jättämiseen. Uskon, että todellisuudessa jokaista kiinnostaa joku yhteiskunnallinen asia, eikä tuo ole kokonainen vastaus kysymykseen. Kyse on enemmänkin siitä, että ”mua ei juuri nyt jaksa kiinnostaa”. Ulkopuolinen taas ei voi tietää, mikä hän arvoilleen on juuri vaaliaikana tärkeämpää.

Pienellä Googlettelulla selviää, että en ole ainut jolle äänestämisen ongelma on vaalitapa, puoluepolitiikka ja liiallinen puoluevetoisuus. Eli järjestelmä. Äänestämällä tuetaan järjestelmää. Naamat vaihtuu, ongelma pysyy, koska siihen kukaan ei tartu. Kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa äänestämättä jättäneiden osuus on ollut noin 30% ja vaalit voittaneen puolueen kannatus noin 20%. Kuinka suuren osan äänioikeutetuista pitää jättää äänestämättä, kunnes se alkaa kiinnostamaan riittävästi asian realistiseen pohtimiseen valtakunnantasolla?

On melko ristiriitaista väittää, että äänestämällä saadaan valitusoikeus. Kuitenkin on itse osallistunut päätöksentekoon (d´Hondtin mukaan) oman edustajansa kautta. Myös äänestämättä jättäminen on politiikkaa ja äänestämistä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Lapsinäkökulma

Lapsinäkökulmaisen tutkimuksen tekijöiden matkoja yhteiskunnassa ja ajatuksissa.

Meanwhile in Longfield..

Matkailu & Kotoilu & Ruoka

Let Me Go Organic - Luomublogi

Luomua elämäntavaksi

Uusi Kuu

Ihan tavallisesta elämästä

Frontpage

Ihan tavallisesta elämästä

%d bloggers like this: