Ruuan hinta, kallis vai ei?

Suomalaisen ruuan hintatasosta ja ylipäätään ruuan hintatasosta maailmassa on käyty viime aikoina vilkasta keskustelua. Kävin eilen kaupassa. Myöhemmin bongasin Facebookista julkisen kirjoituksen, jossa ulkoisesti kanssani hyvin erilainen kuluttaja purnaa suomalaisesta hintatasosta. Hyvä kirjoitus!

Hinnan vertailu Suomen ja Espanjan välillä on tietysti helpompaa, jos tuotteet ja määrät ovat samoja. Se ei kuitenkaan mielestäni kerro koko totuutta, koska on aika selvää, että mansikka maksaa huhtikuussa Espanjassa vähemmän kuin täällä Suomessa. Tässä on viikon ruokaostoksemme:

ruokaostokset

Ulkomaiset tuotteet merkitsin pompulalla. Ostoista puuttuu maito, koska se on lähi-Siwassa halvempaa. Lisäämme siis 5€ eli 5 purkkia maitoa. Kotoa löytyy jo kahvia, mausteita, tomaattimurskaa, leivänpäälliset, kananmunia ja raaka-aineet leivontaan tai leivät. Toisaalta näistä ostoksista viimeiset syödään ehkä parin kuukauden kuluttua, pakastimen kautta. Arkiruokamme hinnaksi viikolle jää siis noin 60€. Lisänä miehen työruuat. En tiedä mitä syö ja mitä maksaa, hyvin niillä tuntuu pysyvän hengissä. 😉 Jos lisätään tähän ravintolareissut ja esimerkiksi äitienpäivän lihat pakastimesta, skumppa ja kakut, on keskiarvo n. 100€/viikko. Mielestäni se ei ole kovin paljon, kun ostokset ovat lähes kokonaan kotimaisia. Etenkään, kun meillä syödään mielestäni aika hyvin.

Keitettyjä kasviksia, kananmunaa, tuoretomaattia ja -kurkkua.

Taaperon lounas: Keitettyjä kasviksia, kananmunaa, tuoretomaattia ja -kurkkua.

Joo, on epäreilua verrata vapun herkkuja ja tavallisia arkiostoja. Kerron, mitä meillä syötiin vappuna! Mies kävi kaupassa, joten meiltä löytyi myös niitä herkkuja. Oli pussi sipsejä ja toinen karkkia. Poppareita oli jo viikon takaa. Sekä loput sipsit että popparit heitin äsken roskiin. Kotimunkkeja ja sitä simaa, josta kohta menee yli puolet viemäriin. Eli herkuista roskiin noin 5€…

Parempia herkkuja vappuun olivat lohifile ja grillattu sian sisäfile. Lisäksi oli myös Hiillos-makkaraa. Muuten tarjolla oli perunasalaattia (perunaa, kananmunaa, sipulia, mausteita) ja fetasalaattia. Myönnän, että se tehtiin tähteistä. Eli ylijäämästä, joka odotteli kohtaloaan jääkaapissa. Aaton vieraat toivat kuohujuoman. Piknikillä oli munkkien ja siman lisäksi omena (1€/1kg Siwasta), manteleita, rusinoita, gojimarjoja ja mustikoita. Jälkimmäiset seisseet pöydällä tarjoilukipossa pääsiäisestä asti… Lisäksi lapsen Piltti, purkki rahkaa jollain välipalasoseen jämällä ja paloiteltua Arkijuustoa. Maitotetra ja pullossa vettä. Niin joo ja kävimme irtojätskillä! Eilen pistettiin ranttaliksi, kun kävimme ostamassa Siwasta molemmille oman Eskimon. 😉

Meille juhla tulee siitä, että tehdään ”parempaa” ruokaa ja tarjolla on useampaa sorttia. Kiva kattaus tai joku muu extra, kuten se ulkona syöminen. En oikeasti ole koskaan ostanut ulkomaisia mansikoita. Suoraan sanoen, en edes ymmärrä, miksi tuoreita mansikoita pitää olla Suomessa saatavilla huhtikuussa. En muista koskaan ostaneeni myöskään tuoretta mangoa. Kerran ostin bataatin. Siitä on yli 10 vuotta. Meillä erikoisuuksiin kuuluvat myös hedelmät, jotka ostetaan tarjouksien mukaan. En oikein tajua hedelmien ideaa… Ne eivät pidä nälkää ja ravintoarvoon nähden maksavat suhteellisen paljon. Ainakin, jos vertaa kotimaisiin marjoihin ja pakastimen vuosikulutukseen.

Ateria 4:lle päivälle. Hintaa koko annokselle tuli noin 7€. Maistuisiko sulle?

Ateria 4:lle päivälle. Hintaa koko kattilalliselle tuli noin 7€. Maistuisiko sulle?

Mielestäni on ihan ymmärrettävää ja jopa oikein, että ulkomailta tuotu ruoka on kallista. Samoin suomalainen, jos ei ole tuotteen satoaika tai jos sen varastointi on vaikeaa. Ymmärrän myös sen, että mässyt, alkoholi ja tupakka ovat tiukasti verotettuja. Oikein! Otetaan turhasta ja yhteiskunnalle haitallisesta enemmän ja välttämättömästä vähemmän. Tai ei ollenkaan.

Olen Face-miesten kanssa samaa mieltä, että täällä ruoka on ylihinnoiteltua ja ruuan hinnoittelu on riistoa. Siitä en ole ihan varma, ketä riistetään eniten. Tuottajaa, duunaria, joka kuskaa ruokaa ja lappaa sitä laarista ja laatikosta toiseen vaiko kenties minua, kuluttajaa.

En tietenkään tahdo, että kauppojen tarjonta jumiutuisi 70-luvulle. Kyse on vain hinnoittelusta ja kuluttajien valinnoista. Mitä teillä syödään ja mitä mieltä olet?


PS: Tänään oli ihan kesän tuntu! Ikkunoista näkee ulos, ilmassa pörräilee ötököitä, ruoho pitää kohta leikata ja ensi kesän ja talven ”hätävarat” kaipaavat kasvamaan. Ajattelin, että säästyneet ruokarahat voin ehkä sijoittaa johonkin suurikuvioiseen pöytäliinaan, jollaista mulla ei ole koskaan ollut. Nyt se sopii meille! 😉

esikasvatukseen viimeiset kukat

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Ruuan hinta, kallis vai ei?

  1. Paluuviite: Hyvää juhannusta! | Selviytymistarina

  2. Paluuviite: Ärsyttävää terveysintoilua | Selviytymistarina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Lapsinäkökulma

Lapsinäkökulmaisen tutkimuksen tekijöiden matkoja yhteiskunnassa ja ajatuksissa.

Meanwhile in Longfield..

Matkailu & Kotoilu & Ruoka

Let Me Go Organic - Luomublogi

Luomua elämäntavaksi

Uusi Kuu

Ihan tavallisesta elämästä

Frontpage

Ihan tavallisesta elämästä

%d bloggers like this: