Superhelppo mallasleipä

Joko kaikki tuntevat jonkinlaisen no-knead-leivän? Siis leivän, jota ei tarvitse alustaa tai oikeastaan edes leipoa. Edellisen videon resepti suomeksi löytyy täältä.

Leivän idea on helppous ja ihanan kuohkea rakenne. Taikinan aineet sekoitetaan edellisenä päivänä, kipataan vuokaan, paistetaan leiväksi ja syödään. Onnistuu kätevästi myös aamiaiselle! Pitkä käymisaika tekee leipään vähän happaman maun ja pitää leivän pitkään muhevana.

 

superhelppo mallasleipä

 

Meillä pidetään kovasti mallasleivästä, mutta kuten hiivaleipää tehdessäni kerroin, olen surkea hiivataikinaleipuri. Sovelsin tästä minultakin aina onnistuvasta leivästä maltaisen version. Tässä maltaat taittavat käymisestä tulevan happamuuden ja maku on mukavan pehmeä.

 


Superhelppo mallasleipä

* * * * * * * * * *

5 dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1 dl kolmen viljan puurohiutaleita

1-2 tl suolaa

*

3,5 dl lämmintä vettä

1 rkl Tuoppi kotikaljauutetta

0,5 tl kuivahiivaa TAI 1x1x1cm pala tuorehiivaa

* * * * * * * * * *

Sekoita kuivat aineet keskenään. Liuota lämpimään veteen mallasuute ja hiiva. Sekoita vesi kuiviin aineisiin mahdollisimman vähällä vaivaamisella.

Peitä kuppi kaksinkertaisella liinalla ja jätä vedottomaan paikkaan 12-18 tunniksi.

*

Laita kylmään uuniin kannellinen pata (tai kattila). Esimerkiksi Arabian 3 litran Kokki on loistava! Kuumenna uuni 225°C.

Ota taikina kupista ”jauhokasaan” työpöydälle, pöyräytä jauhossa ja nosta kuumaan pataan.

Paista kannen alla 45 minuuttia. Kurkista rusketustilanne ja paista vielä noin 10 minuuttia joko kannella tai ilman.

*

Rapea kuori leipään: Ota kansi pois ja jätä leipä hetkeksi jäähtymään pataan. Kumoa se osittain jäähtyneenä leivinlaudalle tai esim. leikkuulaudalle ja jätä peittämättä tai peitä yksinkertaisella leivinliinalla/pyyheliinalla.

Pehmeäkuorinen leipä: Kumoa leipä heti uunista otettuasi ja peitä kaksinkertaisella leivinliinalla ja esimerkiksi froteepyyhkeellä. Pidä peitettynä, kunnes leipä on kokonaan jäähtynyt.


Vinkkinä, että Tuoppi kotikaljauutteen pakkauksessa on myös kuivahiiva! Jos käytät kuivahiivaa, veden täytyy olla melko tarkasti 42°C.

Tuorehiivan pakastus onnistuu myös. Itse pakastan hiivan valmiina 1cm3 paloina. Tuorehiivan sulatus on helppoa. Sulaessaan hiiva menee löllöksi, joten laita pala sulamaan esim. lusikkaan. Sekoita kylmä tai puolijäinen hiiva noin 40°C veteen. Varo, ettei vesi ole yli 42°C, koska muuten hiiva ei toimi enää!

 


 

Suomessa lähes jokaisen omakotitalon pihan perukoilta taitaa löytyä satokauttaan tarjoileva herkku! Jos omalta pihalta tämä klassikko puuttuu, kannattaa poiketa kysymässä aidan toiselta puolelta.

 

Mekko, HipKnoTies MAXI

Mekko, HipKnoTies MAXI

 

Minä vierailin vamulassa ja aloittelin viikonlopun raparperipaistoksella!

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Superhelppo mallasleipä

  1. Paluuviite: Puuhaa sadepäiville | Selviytymistarina

  2. Paluuviite: Raukea sunnuntai-ilta | Selviytymistarina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Lapsinäkökulma

Lapsinäkökulmaisen tutkimuksen tekijöiden matkoja yhteiskunnassa ja ajatuksissa.

Meanwhile in Longfield..

Matkailu & Kotoilu & Ruoka

Let Me Go Organic - Luomublogi

Luomua elämäntavaksi

Uusi Kuu

Ihan tavallisesta elämästä

Kotivinkki - Olga Temonen

Ihan tavallisesta elämästä

%d bloggers like this: