Pesupähkinöillä pyykkääminen

Vihjailin aiemmin pesupähkinöiden käyttämisestä pyykissä. Olen ollut hieman huolissani Itämerestä ja järvien sinilevätilanteesta, joten olen sitkeästi opetellut käyttämään pesupähkinöitä yhtenä pienenä osana päivittäisiä ympäristövalintoja. Niiden käytöstä tuntuu löytyvän todella vähän selkeitä ohjeita ja käyttäjien kokemuksia! Yritin kirjoittaa sellaiset suunnilleen selkeät ohjeet pyykkäämiseen pesupähkinöillä… 😉

En pese pesupähkinöillä (vielä) ihan kaikkea pyykkiä, mutta suurimman osan. Pesupähkinät sopivat tuoksuttomuutensa ansiosta hyvin myös meille vähemmän tuoksuja sietäville.

pesupähkinät

Pyykin puhdistumiseen vaikuttaa kolme asiaa:

 1. Pesuaineen määrä
 2. Pesulämpötila
 3. Pesuaika

Nämä lainalaisuudet pätevät myös pesupähkinöihin. Perusohje on 4-6 kokonaista kuorta 4-6kg pyykkimäärään. Pähkinöitä voi käyttää uudestaan niin kauan, kunnes niiden tuoksu laantuu ja ne muuttuvat hauraiksi ja/tai pehmeiksi. Silloin joutuu hieman laskemaan, kuinka paljon sapoiinia pähkinöistä liukenee eli paljonko laitan uusia pähkinöitä pyykkiin. Jos epäilyttää, pidennän pesuohjelmaa tai nostan lämpötilaa. Opettelua helpottaa sellainen pesukone, jossa on lasinen luukku.

Käytännössä systeemini toimii näin:

 • 7kg koneelliseen perusvaatepyykkiä käytän 40°C pesuohjelmaa.
 • Koneessa on kolme aikavaihtoehtoa, joista valitsen keskimmäisen eli kestoltaan noin 1h 30min. (Todellisuudessa se on kuitenkin lähes 2h.)
 • Pesupähkinöitä laitan pyykin likaisuudesta riippuen 5-7.
  • Samoilla pähkinöillä pesen 2 koneellista.
  • Jos pussissa on 7 pähkinää, pesen niillä vielä kolmannen täyden koneellisen vähemmän likaista pyykkiä tai vajaamman koneellisen vähän likaisempaa.
  • Jos pussissa oli 5 pähkinää, lisään kolmanteen koneelliseen 2 uutta pähkinää omaan pussiinsa.
 • Lakanat ja pyyhkeet pesen 60°C ohjelmalla.
  • Pähkinät kestävät vain kaksi koneellista.
 • Aluslakanat ja tyynyliinat vaativat helposti 95°C pesuohjelman.
  • Tämä syö pähkinät kerralla.

Mulle on vielä mysteeri, kuinka pidetään valkopyykki valkoisena pesupähkinöillä. En ole onnistunut, vaikka vaihdan lakanat kerran viikossa tai teen mitä! Toisaalta, en kyllä ole onnistunut siinä tavallisellakaan pesuaineella. Ilmeisesti täytyisi olla todella tarkka siitä, että valkoisten sekaan ei lisätä harmaata, beigeä tai muita sävyjä. Meillä vaan on lähes kaikissa valkoisissa tekstiileissä muun värisiä tehosteita…

Seuraavaksi opettelen siis lisää kotikemiaa ja alan käyttämään pesupähkinöiden lisänä soodaa ja leivinjauhetta. Jos alkaisi valkoiset valkaistua! Pesin kokeeksi vaaleaa vaatepyykkiä 50°C ohjelmalla, 1h 30min, viidellä kerran käytetyllä pähkinällä ja lisäsin mukaan 15ml soodaa. Toimi! Huomattavasti valoisempaa! Sukkien pohjat tosin jäivät tummiksi, mutta niin ne jäävät Erisanillakin… Nyt olen koittanut myös tavallista 40°C koneellista vaaleita vaatteita, fleece-vilttiä (!) ja muuta vastaavaa. Laitoin mukaan teelusikallisen soodaa. Pesutulos oli ihan sama kuin herkälle iholle tarkoitetuilla pesuaineilla.

Osaatko neuvoa soodan, leivinjauheen ja etikan kanssa?

Joko käytät pesupähkinöitä tai oletko tehnyt muita ympäristövalintoja kotitöissä?


Olen miettinyt maapallomme tilaa ja sekä luonnon että ihmiskunnan tulevaisuutta viime aikoina ehkä hieman liikaakin.  Oikeasti Itämeren tila on tosi pieni ongelma tällä maapallolla, mutta se näkyy meille suomalaisille jo nyt. Katsoiko kukaan teistä viime viikolla dokumenttia Talouden madonluvut? Ohjelma on katsottavissa Ylen Areenassa. Koskettava ja ajatuksia herättävä dokumentti, joka on saanut todella hyviä arvosteluja.

Yritän tehdä myös ruokailuissa vastuullisia valintoja, mutta varsinaisesti emme ole luomuperhe. Oikeasti, ostan Luomu-tuotemerkillä merkittyjä tuotteita todella harvoin. Ihan vaan siitä syystä, että koen Luomu-merkin ahdistavana kiusana tuottajan ja kuluttajan välillä. Esimerkiksi lammas/karitsa, jota käytämme, ostetaan suoraan Väänälän tilalta. Luomuruuasta ja ruuan ympäristövaikutuksista luen Mellien ja Jussin blogista. Heidän bloginsa kantaa nimeä Let me go organic. Hyvä ”tiivistelmä” luomuruuasta kiinnostuneille löytyy suoraan tästä linkistä. Eikä nämä tyypit muuten ole mitään hippejä! 😉

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Pesupähkinöillä pyykkääminen

 1. Heips! Minä olen käyttänyt pesupähkinöitä parisen vuotta. Ruokasoodaa lisään koneen pesuainelokeroon valkopyykille pari ruokalusikallista. Sitkeät tahrat vaativat tahranpoistoa, ihan kuten ”tavallisilla” pesuaineillakin. Itse käytän tahranpoistoon pyykkisaippuaa (itsetehtyä) tai sappisaippuaa. Etikkaa en käytä, koska pähkinöillä pestessä pyykistä tulee pehmeää muutenkin. Pyyhkeet ovat kuitenkin hiukan haasteellisia, narukuivaus tekee niistä korppumaisia, joten kuivaan ne rummussa. Auttaisikohan etikka pyyhepyykin pehmentymiseen? Täytyypä kokeilla…

  Tykkää

  • Moi Johanna ja kiitos kommentista!

   Millä lämpötilalla sä peset valkopyykkiä? Laitat soodaa siis paljon reilummin, mitä minä kokeilen… Voin siis huoletta laittaa reilummin!

   Etikan tehtävä on ilmeisesti pehmentää ja poistaa tuoksuja? Eli voisi olla hyvä siihen pyyhepyykkiin! Mankeli on tietysti toinen hyvä. Samalla pidentää tekstiilien käyttöikää, vähentää pölyä ja säästää säilytystilaa.

   Minäkin kuivaan pyyhkeet nykyisin kuivurissa, joten en ole enää juuri mankeloinut. Ehkä taas sitten, kun lapsi ymmärtää olla pois hanan alta! 😉

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Lapsinäkökulma

Lapsinäkökulmaisen tutkimuksen tekijöiden matkoja yhteiskunnassa ja ajatuksissa.

Meanwhile in Longfield..

Matkailu & Kotoilu & Ruoka

Let Me Go Organic - Luomublogi

Luomua elämäntavaksi

Uusi Kuu

Ihan tavallisesta elämästä

Frontpage

Ihan tavallisesta elämästä

%d bloggers like this: